fbpx

Hoe helpt Intuïtief eten je de strijd met eten en je lichaam los te laten: Intuïtief eten is een proces dat je helpt los te komen van externe regels en (aangeleerde) gedachten over eten, je lichaam en bewegen. Het helpt je afstand te nemen van eetregels en oordeel. Door intuïtief eten leer je te eten vanuit honger en verzadiging, smaak en plezier. Jup, plezier!

Het is een model dat is ontwikkeld door twee diëtisten uit de Verenigde Staten: Evelyn Tribole en Elyse Resch. Twee pioniers die als doel hadden hun cliënten voor eens en altijd uit de vicieuze cirkel van diëten en overeten te helpen.

Intuïtief eten is geen dieet. Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde. Je hoeft geen calorieën of macro’s te tellen en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Het gaat niet om het volgen van een maaltijdplan of het afmeten van je porties. In plaats daarvan gaat het om het opnieuw leren eten buiten de dieetmentaliteit, de focus te leggen op je interne signalen (aka je intuïtie) zoals honger, verzadiging en tevredenheid, en afstand te nemen van externe signalen zoals dieetregels en -beperkingen.

Bij intuïtief eten en leven luister je naar je instinct & intuïtie, je emoties & gevoel én je rationele denken & gezond verstand. 

Intuïtief eten en leven komt vanuit jezelf: je luistert naar je lichaam, staat stil bij emoties en gedachten én je weet wat je voldoening geeft. Jij, en alleen jij, kan weten wat goed voor je is, waar je blij van wordt en wat je lichaam nodig heeft.

Vertrouw op jezelf en je lichaam.

10 Principes van Intuïtief eten:

Principe 1: Laat de dieetmentaliteit los

Geloof geen leugens meer die je toch alleen maar het gevoel geven dat je een mislukking bent, elke keer als een nieuw dieet stopt met werken en je al het gewicht terugkrijgt.

Principe 2: Eer je hongergevoel

Leer gevoelens van honger en verzadiging herkennen. Leer de signalen van je lichaam kennen. Houd je lichaam gevoed met voedzaam eten.

Principe 3: Sluit vrede met eten

Tijd voor een wapenstilstand – stop het voedselgevecht. Geef jezelf onvoorwaardelijk toestemming om te eten.

Principe 4: Verjaag de voedselpolitie

De voedselpolitie houdt toezicht op de onredelijke regels die de dieetcultuur heeft gecreëerd. De voedselpolitie verjagen is een cruciale stap om terug te keren naar intuïtie en vertrouwen.

Principe 5: Ontdek je persoonlijke verzadiging

Luister naar je lichaamssignalen die je vertellen dat je niet langer hongerig bent en observeer signalen die aantonen dat je comfortabel vol zit.

Principe 6: Ontdek wat je echt voldoening geeft

De Japanners hebben de wijsheid om plezier als onderdeel te zien van gezond leven. In onze wens om dun en gezond te zijn, zien we vaak één van de meest elementaire geschenken van het leven over het hoofd: het plezier en de voldoening die kan worden gevonden in een eetervaring.

Principe 7: Leer met je emoties omgaan zonder voedsel te gebruiken

Vind manieren om je gevoelens te troosten, te voeden, af te leiden en op te lossen zonder voedsel te gebruiken.

Principe 8: Respecteer je lichaam

Respecteer je lichaam, zodat je je goed kunt voelen over jezelf en wie je bent. Het is moeilijk om de dieetmentaliteit te verwerpen als je onrealistisch en te kritisch bent over je lichaam.

Principe 9: Beweeg vóel het verschil

Laat de strijd die gepaard gaat met bewegen en sporten los. Doe een sport die je leuk vindt en zorg dat je geniet van bewegen.

Principe 10: Waardeer je gezondheid

Maak voedselkeuzes die je gezondheid respecteert en smaakpapillen waardeert terwijl je je goed voelt.

Je hebt alles wat je nodig hebt. Je intuïtie en instincten zijn er. Soms hebben we gewoon wat hulp nodig om weer in contract te komen met onszelf. Weer te leren vertrouwen op ons lichaam en positiever in het leven te staan.

Meer lezen? Check ook:

Wil je meer weten over Intuïtief eten? Lees meer over mijn Intuïtief Eten Traject om te zien hoe je balans kunt vinden in je leven en eetvrijheid kunt omarmen. Boek een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.


Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.

wat is intuïtief eten - Proef het leven
Laura

About Laura

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply